Apa gunanya gempa sejuk?

Ditulis oleh | Sains

Gempa bumi atau cryoseism beku, jika anda ingin menggunakan nama saintifik-bukan gempa "nyata", kerana ia bukanlah tektonik. Gempa bumi berlaku apabila plat tektonik, lembaran besar kerak bumi yang bergerak di atas langkah-langkah geologi perlahan, tiba-tiba tergelincir. Kadang-kadang dua plat slaid melewati satu sama lain, atau satu plat boleh subduct di bawah yang lain. Pergerakan ini adalah hasil geseran yang terbina di antara plat yang dilepaskan sekaligus. Mereka tidak terjejas oleh cuaca. Plat tektonik wujud dalam jangka hayat yang lain daripada manusia yang lemah.

Gempa Frost juga merupakan hasil dari pembebasan tekanan secara tiba-tiba, tetapi akar punca tekanan itu sangat berbeza-lebih serupa dengan kekuatan yang menyebabkan jalan berlubang di jalan daripada yang membentuk gunung.

Lihatlah, fakta penting mengenai air adalah bahawa ia kurang padat apabila pepejal. Sebab itulah ais mengapung di dalam gelas air anda atau di atas kolam beku (jika ais lebih padat daripada air, seperti yang berlaku untuk kebanyakan cecair cecair, tasik kita akan membeku dari bawah ke atas). Fakta ini sangat penting dalam kes ini kerana ia bermakna air terperangkap di tanah mengembang apabila suhu turun di bawah beku. Pengembangan ini memaksa bumi untuk beralih dan juga retak. Kebanyakan masa, ini berlaku dengan perlahan. Salur terbentuk kerana air yang terkunci di dalam asfalt berliku membeku, selalunya berkali-kali sepanjang musim sejuk, dan menyebabkan puncak hitam pecah. Potongan-potongan itu kemudian dibasuh datang musim semi atau keluar sebagai kereta memandu ke atas mereka.

Dengan prinsip yang sama, air yang terperangkap lebih mendalam di dalam tanah menyebabkan retak dan pecah. Perbezaan antara snap beku dan goncang yang pantas dan pembengkokan secara beransur-ansur lubang adalah seberapa cepat, mendalam, dan mendalam tanah membeku. Satu tinjauan fenomena dari tahun 2016 menyatakan bahawa "gempa fros terbentuk semasa musim sejuk apabila suhu permukaan mengalami penyejukan cepat dari pembekuan di atas hingga subzero dekat (darjah Fahrenheit)." Tetapi mereka memerlukan lebih daripada sekadar sejuk cepat. Dalam kajian mereka, ahli geologi Steven Battaglia dan ahli meteorologi David Changnon mengenal pasti empat pemboleh ubah utama yang menentukan sama ada gempa bumi yang berlaku:

Kawasan ini sudah terdedah kepada kepak

Kawasan-kawasan dengan fros bermusim umumnya merupakan kelembapan tanah yang tinggi, kerana bentuk beku dari molekul air di udara, tetapi juga memerlukan suhu untuk menurunkan dengan cepat dari atas beku ke bawah. Kombinasi banyak kelembapan serta perubahan suhu yang cepat juga menjadikan kawasan yang terdedah kepada gempa fros.

Tanah tepu dengan air

Tidak ada bumi yang menghancurkan jika tidak ada air di tanah untuk bermula dengan, jadi untuk mempunyai gempal beku anda memerlukan banyak kelembapan dalam tanah. Cecair tepu lebih cenderung jika terdapat cair baru-baru ini atau beberapa jenis cecair cecair (ia juga boleh menjadi campuran musim sejuk)-apa sahaja yang membolehkan air meresap ke bumi. Semakin banyak air ada untuk membekukan, semakin sukar tanah dapat retak terbuka.

Terdapat sedikit salji, tetapi tidak terlalu banyak

Mempunyai beberapa inci salji menunjukkan terdapat beberapa jenis hujan baru-baru ini. Mungkin salji murni yang mempunyai peluang untuk meleleh sedikit dalam suhu yang lebih panas, atau mungkin terdapat campuran musim sejuk yang kemudian menjadi salji kemudian. Tetapi jika anda mempunyai lebih daripada enam inci, salji salji menjadi terlalu penebat, menghalang tanah daripada mengubah suhu secara drastik apabila suhu udara jatuh (harta penebat ini adalah mengapa salji dan salji berasaskan salji yang lain adalah berkesan untuk menjaga anda hangat, secara relatif ).

Terakhir diubah suai: 9 Februari 2019